maanantai 5. elokuuta 2013

OPERAATIO LASIKUITUTAPETIN TUHO JA MITEN SE TEHDÄÄN

Olen nyt voittanut taisteluni maalarinvalkoista lasikuitutapettia vastaan käyttäen aseenani tasoitustapettia. Oloni on nyt hyvin huojentunut, sillä työskentely tasoitetapetin kanssa oli alussa hyvinkin hankalaa. Ärräpäitä pääsi muutama, ( kymmeniä, jos totta puhutaan... ), mutta haastavan alun jälkeen aloin päästä jyvälle ja oikea tekniikka hioutui matkan varrella. 

No joo joo, myönnetään, mieheni oli apuna ja teki suuren osan hommista. Minulla nähkääs riittää intoa vaikka millä mitalla, mutta ei taitoa ja miehelläni puolestaan on taito hypysissään, mutta into välillä hukassa. Eli remppaparina toimimme saumattomasti yhteen täydentäen toistemme puutteita. ;) Joka tapauksessa tuossa hommassa aloittelijalla on hyvä olla kaveri. Mutta ei se yksinkään varmasti mahdoton tehtävä ole. 

Eräs painava syy miksi haluan kirjoittaa yksityiskohtaisen kuvauksen työn etenemisestä on se, että itse jouduin keräämään tietoni pienistä murusista sieltä sun täältä. Mistään en löytänyt selkeää ja "tasoitetapetointi for dummies" -tyyppistä selontekoa mitä minun täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Liimapurkissa luki sitä, tapetissa tätä ja sitten minua vielä kehotettiin tekemään esiliisteröinti olettaen että minä tiedän mitä se tarkoittaa. Minulla ei ole esiliisteröinnistä vieläkään mitään käsitystä, mutta tein sen kuitenkin. Ja olen ylpeä siitä. ( Olisin kiitollinen, jos joku voisi valaista minua esiliisteröinnin salasta ja siitä että missä välissä se suoritetaan...) Ylimalkaiset ohjeet ovat niin raivostuttavia jos ei ole entuudestaan mitään käryä koko asiasta.

Tiedonjyviä etsiskellessäni aloin jo epäillä, että tasoitetapetointiin liittyvät tiedot ovat salaisia ja tasoitetapetin asennusohjeet ovat vain vapaamuurari-tyyppisten salaseurojen erittäin salaisia rituaaleja joita ei paljasteta ulkopuolisille tahoille. Edes Google ei tarkasti tiennyt esiliisteröinnistä juuri mitään. Rautakauppakin tuntui  painajaismaiselta salaisuuksien kammiolta kun en ollut oikein varma mistään. Myyjät toki olivat asiantuntevia ja auttoivat alkuun, mutta esiliisteröinti on edelleen minulle täysi mysteeri.

Tässä tulevat ohjeet tasoituksesta ja miten me sen teimme. Ohjeet sisältävät myös " vapaan tyylin esiliisteröinnin ". Haluan korostaa lausetta " miten me sen teimme ", koska kaikki ei välttämättä mennyt ihan oppikirjan mukaan ja saattaa olla että pintakäsittelyn ammattilainen tai asiasta enemmän tietävä eksyessään blogiini tikahtuu jossain vaiheessa nauruun. ;) Toivon että näin ei käy, mutta jos jostain syystä niin tapahtuu,  kuulisin mielelläni kommenttia siitä mitä olisimme voineet tehdä toisin tai menikö jokin pahasti pieleen. :)

Tapetit ovat kuitenkin pysyneet seinässä ja ainakin tässä vaiheessa uskallan luvata että voit huoletta ottaa oppia neuvoistani jos elät lasikuitupainajaista ja tahtoisit siitä eroon. :) 

POHJATYÖT


Huolellisen pohjatyön merkitystä korostetaan aina ja tottahan se on, sitä ei käy kieltäminen. Työskentely kannattaa aloittaa tekemällä riitttävästi tilaa huoneeseen. Irroita listat ja suojaa pinnat. Listoja ei ole pakko irroittaa, jos niitä ei saa ehjänä irti kuten meidän tapauksessamme. Jäljestä tuli siisti vaikka listat olivat paikoillaan. Ja sitten ei kun hommin! 

Suojaa lattia suojamuovilla tai pahvilla. Sanomalehteä ei kannata käyttää, koska viikon uutiset tarttuvat jalkoihin liimalla läträttäessä. Itse ostin suojamuovia. 

Irrota seinistä taulukoukut, ruuvit ja muut härpäkkeet.

Puhdista seiniltä pölyt ja rasvatahrat. Me käytimme pesuun Biocompin maalipesua joka poistaa lian ja karhentaa pintaa eli pinnasta tulee enemmän mattapintainen. Meinasin ensin käyttää soodarakeita, mutta päädyin maalipesuun, koska se ei vaadi huuhtelua toisin kuin soodapesu. Seinän pesussa vanha kunnon Sinipiika on hyvä, mutta rättikin käy. Suurimman osan pesinkin rätillä, koska sinipiian kanssa vettä roiskuu niin paljon. Muista käyttää suojahanskoja. Anna seinän kuivua kunnolla.


                                         





Tasoita seinän reiät ja kolot käyttämällä tasoitetta. Me käytimme Teknoksen pikasilotetta. Käytä tasoituksessa lastaa. Anna tasoitteen kuivua. Teknoksen pikasilote kuivui hiontavalmiiksi tunnissa.







Hio tasoitteet hiekkapaperilla. Me käytimme hiontaan hiekkapaperia jonka karkeus oli 150. Se ei ole liian karkeaa eikä jätä rumia viiruja. Hionnan aikana kannattaa käyttää hengityssuojainta ja suojalaseja, koska pöly tunkeutuu henkeen ja silmissä pöly kirvelee tosi pahasti. Hiekkapaperista sen verran, että mitä suurempi luku, sitä sileämpi paperi ja luvun pienetessä karkeus nousee. 




Pölyt pois! Harjasin hiontapölyt ensin harjalla, mutta huomasin että se oli tehotonta. Päätin ottaa järeämmän aseen käyttööni ja kaivoin esiin uskollisen imurini. Imuroin seinät imurin pienellä harjasuulakkeella. Pedanttina ihmisenä (ehkä liiankin) kokeilin seinää ja käsiini jäi vielä hieman valkoista pölyä. Päätin vielä pyyhkiä seinät nihkeällä. Kastelin Sini- parkettiliinan lavuaarissa kauttaaltaan märäksi ja nakkasin sen pesukoneeseen linkousohjelmaan. ( Tämä on hyvä kikka myös laminaattilattioiden puhdistukseen! ) Pyyhin nihkeällä liinalla seinät ja puhdasta tuli! 




Esiliisteröinti. Koko sana alkaa herättää minussa jo hilpeyttä, mutta joka tapauksessa tänne pohjatöihin minä sen laitoin. En tiedä oliko tämä tarpeellinen toimenpide, mutta näin se nyt kuitenkin " vapaalla tyylillä " menee. Liimapurkissa mainittiin esiliisteröinti ja sitä suositeltiin huokoisille, imeville pinnoille. Ne kohdat, jotka olin tasoitusaineella käsitellyt, muuttuivat (ainakin omasta mielestäni) juuri sellaisiksi. Liisteri valmistettiin liiman ja veden seoksella. ( Sekoitussuhde 1:1 ) Niinpä minä esiliisteröin tasoitetetut kohdat pensselillä tapetointia edeltävänä päivänä. Eli näin tehtiin tyylikkäästi " vapaan tyylin esiliisteröinti ". (En aio kirjoittaa tuota sanaa enään koskaan. )




Nyt on pohjatyöt tehty! Seuraavaksi aloitetaan tasoitetapetin asennus.


TASOITETAPETIN ASENNUS


Aseta lattialle pahvia vuotien leikkaamista varten. Leikkauskohtaa varten kannattaa käyttää jonkinlaista lautaa tapetin alla. Me käytimme pahvisuojana tapetointipöytää joka oli levitetty lattialle.

Katkaise käsiteltävässä seinässä olevan pistorasian sähkö sähkökaapin sulakkeista. Itse laitoin radion huutamaan ja menin sähkökaapille kokeilemaan sulakkeita. Kun huuto lakkasi, tiesin että sähkö on poikki oikeasta pistorasiasta. 



Kun Arttu Wiskari yllättäen keskeyttää elämänmakuisen ja raastavan balladinsa, tiedän että tapetointi on turvallista aloittaa.

Tästä lähtien voisinkin alkaa paikantamaan eri paikkojen sähkökeskusten sijaintia siltä varalta että radiossa soi renkutus " Levikset repee ".  ;)


Irrota pistorasian suojakuori. Se lähtee helposti ristipääruuvimeisselillä. Valokatkaisijan kotelo lähtee helposti esimerkiksi laittamalla pienen ruuvimeisselin  kotelon sivun koloon ja loksauttamalla irti. Muista katkaista sähkö valokatkaisijasta! 

Mittaa huoneen korkeus. Lisää mittaan 4 - 6 cm ylimääräistä. Mittaa ja merkkaa vuodan pituus pahviin. Näin näet vuotien tarvittavan pituuden ja voit aloittaa leikkaamisen. 

Leikkaa vuodat terävällä mattopuukolla/tapettiveitsellä. Muista vaihtaa terä usein!

Liiman levitystä helpottaa se, että merkkaat vuotien paikat valmiiksi seinään vatupassin avulla. Tämä sen takia, että näet montako vuotaa tarvitset ja liimaa tulee varmasti levitettyä myös erityisesti saumakohtiin. Valkoista seinää liimatessa on vaikea nähdä mihin kohtaan on liimaa jo levittänyt. HUOM! Tapetointi aloitetaan nurkasta ja tapetin ensimmäinen vuota kääntyy toiselle seinälle 2 cm, joten mittaa ja piirrä ensimmäinen viiva vatupassin avulla seuraavasti: Jos sinulla on esimerkiksi 100 cm leveä vuota, merkitse ensimmäinen viiva 98 cm päähän nurkasta. Näin toimitaan siis aina nurkasta lähdettäessä.






Jos teet saumat tiukasti vierekkäin ja sinulla on esim. 100 cm leveä vuota, seuraavat merkit jatkuvat 100 cm välein. Jos taas päädyt tekemään saumat kuten me teimme, merkitse kaikki merkit 98 cm välein.   Merkkaamisessa voit käyttää timpurin kynää, josta jää paksu viiva.

Aloita liiman levittäminen. Käytä kostean tilan liimaa. Itse käytin Cascon kostean tilan liimaa. Levitä liimaa telalla tasaisesti ja huolellisesti, pieni alue kerrallaan että liimaa tulee varmasti joka paikkaan. Liimaa on vaikea nähdä seinässä, joten pyri telaamaan huolellisesti. Levitä liimaa pensselillä reunoille ja sinne minne et telalla yllä. 







Ja nyt tapetti seinään! Nouse jakkaralle ja nosta tapettivuota seinälle kohdistaen reunan piirtämäsi viivan mukaisesti siten että yläreuna menee hiukan seinän  yli katonrajaan (n. 2 - 4 cm). Jos sinulla on apuri, pyydä häntä kohdistamaan tapetin alareuna viivan pitkin. Taita tapetin reunat tapetointilastan avulla varovasti painellen. Jos käytössäsi on Easy Cover- tasoitetapetti, niin älä hermostu. Nurkassa se saattaa aiheuttaa päänvaivaa ja ärräpäiden mahdollista lentelyä, mutta pysy vain rauhallisena! Easy Cover on todella jäykkä ja helposti repeävä tapetti. ( Näin kävi meillä... ) Älä luovuta jos aluksi asennus tuntuu vaikealta! Työskentele rauhallisesti ja lopulta saat tapetin kesytettyä ja tottelemaan! 




Painele tapetti tiukasti kiinni tapettilastalla alustaan.

Ota avuksesi linjari ja leikkaa ylimääräiset suikaleet pois. Paina linjaria lujasti nurkkiin ja leikkaa rauhallisesti niin saat tasaista jälkeä. Muistathan vaihtaa terän usein! ;)







Leikattuasi suikaleet reunoista painele tapetti vielä kauttaaltaan kiinni alustaan ja keskity erityisesti saumoihin. 

Astu alas jakkaralta ja huokaise. Siinä se nyt on! Ensimmäinen vuota on seinässä!

Aseta vielä halogeenilamppu tapetin myötäisesti. Lampun valon avulla huomaat mahdolliset ilmakuplat ja saat ne ajoissa tasoitettua.




Liimaa seuraavan vuodan kohta. Asettele vuota taas seinän reunan yli kuten aiemmin. Vuodan voit kiinnittää tiukasti edellisen vuodan reunaan kiinni, mutta voit tehdä myös näin, miten me teimme; kiinnitä seuraava vuota n. 2 cm jo seinässä olevan tapetin päälle. Painele taas tapetti tiukasti kiinni alustaan ja leikkaa ylä- ja alapuolen ylimääräiset suikaleet pois taas linjaria apuna käyttäen. Tapettien sauma leikataan vatupassin avulla. (Pitkä vesivaaka on kätevä tässä!) Voit pyytää apuriasi pitämään vesivaakaa tiukasti paikoillaan. Leikkaa sauma niin, että terä leikkaa sekä päällimmäisen vuodan, että alla olevan vuodan saman aikaisesti. Paina melko lujasti, että terä leikkaa varmasti myös alempaa vuotaa. Leikkaamisen jälkeen irrota päällimmäisen vuodan ylimääräinen suikale. Nosta nyt ylempää tapettia ja vedä alemman tapetin ylimääräinen suikale irti. Asettele ylemmän tapetin sauma takaisin tiukasti kiinni alustaan tapettilastalla. Tällä tyylillä saumasta tulee todella "saumaton". 









Jatka tapetointia tähän tapaan ja toimi nurkista lähtiessä aina samalla tavalla kuin alussa. Muista tarkastaa ilmakuplat halogeenilampulla. 

Pistorasian ja valokatkaisijan kohdalla leikkaat vain aukon pistorasian reunojen mukaisesti. 

Oven päälle me käytimme hukkapalan. Eli leikkasimme sopivan kokoisen "minivuodan". Näin saimme hukkapalatkin käyttöön. 

Ennen kuin huomaatkaan, olet tapetoinut koko huoneen! Huokaise helpotuksesta, lasikuitutapetin valtakausi on nyt ohi! 




Tulin, tapetoin ,voitin! 



TARVIKKKEET 

Kerrataan vielä työhön tarvittavat välineet. Voit käyttää ostoslistaa oppaanasi joka ohjaa tiesi läpi mystisen salaisuuksien kammion ( LUE: rautakaupan ) . Kaikesta huolimatta, kysy kaupassa myyjältä apua jos olet epävarma jostain, sillä he ovat alan ammattilaisia. ;) 

Pohjatyöhön käytettäviä tarvikkeita


Tässä tuotteet, joita itse käytin. Osa tuotteista löytyi omasta takaa, osan taas jouduin hankkimaan tätä varten.


  • ämpäri
  • maalipesu (Biocomb, Prisma 7,50 € )
  • Sinipiika ( Kodin Terra 23,70 € )
  • Sini monitoimimoppi
  • Sini parkettipyyhe ( mikä vain lattialiina käy )
  • maalarinteippi
  • sininen suojausteippi (Kodin Terra 7,40 € )
  • hengityssuojain ( Kodin Terra, 3 kpl 4,95 € )
  • Teknos pikasilote ( Kodin Terra 12,50 € )
  • kumilasta
  • suojakäsineet
  • pölyhuiska
  • hiomatuki ( Kodin Terra 10,95 € )
  • hiomapaperiarkki, karkeus 150 ( Prisma 0,50 € )
  • timpurinkynä ( Prisma, 3 kpl 0,50 € )
  • työkäsineet ( Kodin Terra 4,40 € )


Olen ostanut tämän pölyhuiskan miehelleni joskus joululahjaksi . Tiedän, huumorini on joskus kieroutunutta. Huiskalla sai pölyt pois lämpöpatterin takaa. ( Huiska oli muuten jostain syystä  käyttämätön...  )


Tapetointiin käytettäviä tarvikkeita



Peittopinnoite Easy Cover ( Kodin Terra 49,90 € / rulla )

Mielestäni tuotteen nimi voisi olla pelkkä " Cover ". Aloitelijan käsissä tapetissa ei ole mielestäni mitää iisiä.
 


Tasoitetapetti Sandud. Tätä oli hankittu kauan sitten tulevaa tapetointia varten.  Käsiteltävyys oli huomattavasti helpompaa kuin Easy Coverin käsittely. Pehmeä ja huokoinen pinta. Käytin tätä tapettia vain seinällä jonka olen suunnitellut tapetoivani.


  • Casco aqua kosteantilan liima 5 l ( K-rauta 35 € )
  • linjari ( Prisma 10,95 € )
  • sivellin
  • telapakkaus Tomera ( Kodin Terra 5,95 € )
  • mittanauha
  • tapettilasta ( Kodin Terra 6,95 € )
  • katkoteräveitsi
  • halogeenivalaisin ( Kodin Terra 14,95 € )
  • tapetointipöytä Tomera ( Kodin Terra 14,95 )
  • suojamuovi ( Kodin Terra 6,90 € )
  • vesivaaka 180 cm ( Prisma 46,50 € )
  • Sikacryl-S+ akryylimassa ( Prisma 2,50 € ) 
Kissan hankinta urakkaa varten ei ole tarpeellista. Jos kotoasi kuitenkin löytyy kyseinen otus, varaudu siihen että hän tulee tekemään kaikkensa hankaloittaakseen asioita.  ;)
Saumat voi viimeistellä akryylimassalla. Tämän tuotteen päälle voi myös maalata. Käsittelimme saumat vasta kun tapetti oli ollut vuorokauden seinässä.  





VALMIS! 




Nyt on tasoitukset takana ja ei muuta kun kamppeet kasaan ja huone jätetään kuivumaan pohjamaalia varten. Itse jätin huoneen kuivumaan pariksi päiväksi että tapetit varmasti pysyvät seinässä. 

Lähdenkin tästä katselemaan tapetteja ja maaleja. ( Paras osuus!!!! ) Palaan piakkoin asiaan niissä merkeissä. :)




1 kommentti:

  1. Kiitos värikkäästä ja humoristisesta kirjoituksesta! Tätä oli mukava lukea, vaikkei siitä löytynytkään vastausta itseäni askarruttaviin seikkoihin (tasoitukseen portaikossa ja tapetin reunan viimeistelyyn, kun se jää avoimeen reunaan). Eli niin kuin mainitsit niin tiedon hankinta on välillä tooodella vaikeaa ;)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit. Jätäthän viestiä, jos joku ihastuttaa, vihastuttaa tai muuten vaan kummastuttaa. :)